Jeg har i flere år tenkt på å forsøke å skrive en tekst om det jeg føler når det er pent vær ute og det å være aktiv utendørs da. For meg er dette problematisk. På den ene siden føler jeg at jeg bør utnytte de fine dagene – ta de i bruk ved å være utendørs. Det er jo tross alt begrenset hvor mange fine dager vi har her vi bor. På den annen side liker jeg meg veldig godt innendørs, så for det meste, ikke hele tiden, men altså for det meste vil jeg være innendørs. Fint vær skaper dårlig samvittighet. Jeg føler at jeg bør gjøre noe som jeg for det meste ikke ender opp med å gjøre.

Noen ganger når jeg er inne og ser ut på det fine været får jeg følelsen av at jeg er fanget i leiligheten, at jeg ønsker å slippe fri og gå ut og nyte været og verden. Kanskje har dette å gjøre med min ensomhet. Jeg har så få å være sammen med ute at jeg like godt kan være inne alene. Så kan jeg få dårlig samvittighet (igjen!) for at jeg har så få i min omgangskrets. Hvorfor gjør jeg ikke noe mer aktivt for å få flere venner og opprettholde kontakten med de jeg allerede kjenner? Er det noe galt med meg, sosialt sett? Er dette et resultat av at jeg har vokst opp langt fra folk, inne i skogen med en liten gjeng å forholde meg til? Jeg vil tro at oppveksten min har noe å si. Vi venner oss til sosial omgang. Jeg ble som barn vant til å ha få folk rundt meg. Slik er det nå også, i en alder av snart 36.

Jeg har skrevet om det problematiske forholdet til sosialt samvær før: at jeg gjerne lengter bort når jeg er sammen med folk – de er ikke tilstrekkelig interessante, jeg kjeder meg i deres selskap. De deler ikke mine interesser og vi prater forbi hverandre. Det blir kjedelig. Dette har noe å si for hvordan jeg pleier relasjoner. Ofte lar jeg relasjoner forvitre fordi de ikke er like verdifulle som tiden hvor jeg gjør interessante ting de ikke passer å delta i. Jeg får ikke til å inkludere andre. Jeg kommuniserer ikke godt nok og blir skuffet over meg selv og relasjoner. Da er det enklere å trekke seg tilbake til min hule. Dette er ikke teksten jeg ønsker å skrive om vær og sosial deltakelse, men det var en begynnelse.

Reklamer