mtv-cribs

Får forsøke å blogge litt igjen, vel. Skrev et innlegg i forumet på dataspill-siden gamer.no. Tråden Husa til dei mørkhuda i cribs finner du her.

Jeg har ikke sett Cribs på en god stund, men synes dette med slavetiden og den amerikanske drømmen høres fornuftig ut. De som tilhører en historisk sett undertrykt gruppe har trolig større incentiver til å vise sin suksess når den kommer. Ved å kunne investere så mye i hjemmet sitt, kan man tolke at endel av folka i Cribs igjennom en overflodsfokusert hiphop-kultur tar en slags hevn på historien – samtidig som det skjer innenfor en individualistisk suksess-filosofi som dyrkes i stort sett hele det amerikanske samfunnet. Dermed kan det å offentlig bade i luksus på denne spesielle måten bli spiselig for massene, og kulturen kan spre seg videre slik at flere tar den til seg – uansett hudfarge.

At bling-kulturen kan virke litt feil når den tas opp av hvite viser hvilke normer som ligger innbakt her. Ihvertfall tar jeg meg selv i å reagere på hvite folk som kjører den stilen. Det virker nesten utelukkende påtatt og kontruert, mens for fargede virker liksom dette så selvsagt. Dette synet er selvfølgelig kun en konstruksjon, men den konstruksjonen kan delvis ha samfunnsmessige forklaringer. Dette synet tror jeg ikke jeg er alene om, og det gjør at terskelen trolig er lavere for unge fargede som ønsker å kjøre løpet ut med hiphop-versjonen av overflodsnirvanaet.

På den annen side må vi huske at programmet er basert på redaksjonelle valg; hvem får være med, hvordan fremstilles de som er med, osv. Det vi ser er ikke et representativt bilde av virkeligheten – det vi ser er tvert imot en redigert versjon av virkeligheten. Mange potensielle deltagere fikk ikke besøk av MTV. Mye av det som ble filmet i husene ble ikke inkludert i programmet. Kanskje er det logisk at et program som bygger på ideen om noe så trivielt som det å vise fram hjemmet sitt, vil ende (bevisst eller ubevisst) med fokus på ekstreme tilfeller. Ellers hadde det vel ikke vært særlig gøy å følge med.

Avsnitt tre hviler på avsnitt en og to. De redaksjonelle valgene MTV tar preges også av hiphop-kulturens normer, og dens tilknytning til hudfarge. Trolig velger kanalen (bevisst eller ubevisst) ut en farget fyr med et overdådig hjem fremfor en hvit (eller asiatisk!) fyr med et like overdådig hjem, og redigerer opptakene deretter, nettopp fordi det passer best inn i forestillingen om et overdådig hjem – tolket i en MTV-setting hvor ungdommelighet, suksess, forbruk og individualisme er høyt verdsatte faktorer.

Puh. Forresten hører jeg nå på skiva Wu-tang Meets The Indie Culture (spotify). Yo!

Reklamer