Den liberale tankesmia Civita har bestilt en spørreundersøkelse om folks kategorisering av seg selv blant beskrivelsene sosialist, sosialdemokrat, konservativ og liberalist. Resultatet ble at 17,8 % svarte sosialist, 21,3 % svarte sosialdemokrat, 22,5 % svarte konservativ og 14,7 % svarte liberalist.

Til Dagens Næringsliv uttaler Civita-leder Kristin Clemet bl.a. følgende (ikke på nett):

«Vi synes det var overraskende mange som svarte at de er sosialister. Når det gjelder liberalistkategorien tror jeg tallet er såpass lavt fordi det er et litt problematisk uttrykk. Få vil kalle seg liberale».

Legg merke til hvordan spørreundersøkelsens resultater av Clemet blir forsøkt vridd i to retninger, som for å passe bedre overens med hennes egne oppfatninger og sympatier: «overraskende mange» brukes på sosialist-andelen, og «såpass lavt» brukes på liberalist-andelen.

Ingen grunn til å problematisere sosialist-begrepet, tydeligvis. Det resultatet er jo bare far out. På den annen side er det liberalist-begrepet som har skylda. Som om egoist-ideologien ikke får sin reelle oppslutning når den kommuniseres igjennom en slik belastet kategorisering.

På Civitas nettside knyttes forøvrig andelen som svarte sosialist til SVs oppslutning – som for å hinte om at her er det noe som ikke helt kan stemme.

Jeg synes jeg ser de der på møterommet etter at resultatet var presentert. Stillhet. Lett hoderysting. Fra resepsjonen høres det et svakt pang i det en blå ballong som noen blåste opp tidligere på dagen, sprekker. Det var liksom ikke slik det skulle gå. Så kremter Clemet lett, og liberalistene løfter blikket fra bortplata. «Hvordan skal dette presenteres overfor media?»

Det er nesten så jeg får litt sympati med de. Og så i deres egen spørreundersøkelse, da. Så surt, så surt.

Reklamer